Een cv-ketel zorgt ervoor dat brandstof wordt omgezet in warmte. Met die warmte wordt door de cv-ketel het water voor de radiatoren en warmwater voor de kraan verwarmd. Deze ketel vormt het hart van het verwarmingssysteem. Als je op zoek bent naar een nieuwe cv-ketel of hr ketel, dan is het handig om te weten welk onderdeel waarvoor zorgt.

Brander

De cv-ketel heeft een brander die aardgas verbrandt om zo warmwater te kunnen maken. De brander wordt gemaakt van keramisch materiaal of van roestvrij staal en wordt op den duur vuil. Regelmatig onderhoud is daarom erg belangrijk.

Ontsteker

Een ontsteker laat de brander branden. Bij een nieuwe cv ketel gaat dat elektronisch, vroeger zorgde een waakvlam daarvoor. De ontsteker geeft een vonkje of gaat gloeien om het gas aan te steken.

Gasaansluiting

Een cv-ketel wordt meestal gestookt op aardgas, bijna elk huishouden in Nederland heeft hier wel een aansluiting voor. Soms wordt er ook gestookt op olie of hout, maar dit laatste geldt vooral voor huizen of boerderijen die in afgelegen gebieden liggen.

Ventilator

De ventilator in een cv-ketel zorgt voor aanvoer van lucht voor de verbranding van gas en voert tevens afvoergassen via de schoorsteen naar buiten. Let er goed op dat de ventilator van je nieuwe cv ketel stil is, dit is vooral van belang als de ketel in de buurt van een slaapkamer staat.

Warmtewisselaar cv ketel

Een van de belangrijkste cv-ketel onderdelen is de warmtewisselaar; dit is een stelsel van buizen waar water doorheen loopt en die zorgt voor de warmteopbrengst van de ketel. De warmte van de verbranding van gas wordt gebruikt voor de verwarming van het water. Voor deze  hr-ketel onderdelen (hoog rendement ketel) wordt aluminium, aluminium silicium of roestvrij staal gebruikt.

Pomp

In een hr-ketel en cv ketel zit ook een pomp waarmee het warmwater door de leidingen naar de radiatoren wordt gepompt. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van ‘modulerende’ pompen. Zo’n pomp gaat langzamer werken als de vraag naar warmte laag is, en harder werken als de vraag groot is en bespaart zo dus elektriciteit en geeft ook minder ruis in de leidingen.

Waterdrukmeter

Op deze meter kun je aflezen of er voldoende water in het systeem zit en of je dus bij moet vullen.

Thermostaat

Met behulp van een thermostaat, die je vaak los moet bijkopen, kun je je cv-ketel bedienen. Houd hierbij goed in de gaten dat, om van alle mogelijkheden op je nieuwe cv-ketel gebruik te maken, je een thermostaat moet aanschaffen van het zelfde merk als je cv-ketel.

Meer informatie?

Voor thermostaten klik hier.

Voor ketels klik hier (Nederland)

Voor ketels klik hier. (Duits)

Voor ketels klik hier (België)