Digitaal drukken is de nieuwe druktrend. Er komen op steeds meer online aanbieders bij. Hoe werkt het en wat zijn de verschillen?

Digitaal drukken verovert steeds meer de offsetdruk markt. Dit is ook geen wonder omdat de snelheid van leveren en de kosten van digitaal drukwerk aanzienlijk lager zijn dan bij offsetdruk. Bij de klassieke offsetdruk moet voorafgaand aan het drukken een mal gemaakt worden. Deze mal wordt gemaakt van een aluminium plaat waar fotografisch een plaatje op wordt aangebracht. Door middel van het aanbrengen van vocht op de delen waar geen plaatje op de mal zit en inkt op de delen waar een plaatje zit, kan deze worden afgedrukt op een rubberen doek die vervolgens weer wordt afgedrukt op het papier. Tijdens het drukproces moet regelmatig worden gekeken of de kwaliteit van het drukwerk nog goed is. Zo niet dan dient dit proces opnieuw te worden herhaald. Hiermee is het offsetdruk proces een stuk complexer en bewerkelijker dan het digitaal drukken en daarmee ook een stuk langzamer. Offsetdruk is duurder bij kleinere oplagen. Naarmate de oplage groter wordt,  worden de kosten per stuk lager. Indien de kwaliteit van het drukwerk belangrijker voor u is dan de prijs, denk bijvoorbeeld aan kleurechtheid en dergelijke, is offsetdruk de juiste keuze.

Aanbieders van digitaal drukwerk op het internet, bieden via de website vaak een volledig geautomatiseerd systeem aan, waarbij u het logo en de teksten die u wilt gebruiken voor bijvoorbeeld uw briefpapier, visitekaartjes flyers en enveloppen zelf kunt uploaden. Het systeem stuurt de drukopdracht vervolgens volautomatisch naar een professionele printer. De factuur, pakbon en vrachtbrief worden aansluitend digitaal aan u verzonden per mail. Dit proces heeft tot gevolg dat de kosten lager zijn omdat er geen mens meer aan te pas komt en dat de levering veel sneller kan plaatsvinden. Daarnaast is de kwaliteit van het digitale drukwerk weliswaar minder dan de offsetdruk, maar deze is nog altijd acceptabel te noemen voor het reclamedrukwerk van de meeste bedrijven en ondernemingen.

Voor de meeste bedrijven zal digitaal drukken de beste en voordeligste en de beste keuze zijn. Indien u wilt overstappen van de offset druk naar de digitale druk, moet u in het bezit zijn van het digitale logo en layout bestanden van bijvoorbeeld het briefpapier, visitekaartjes en enveloppen. Voor het digitale drukken via internet wordt u gevraagd deze bestanden te uploaden. De meeste professionele drukkers hebben een voorkeur voor het grafische bestand Encapsulated PostScript (EPS). Deze bestanden worden voornamelijk in de grafische sector gebruikt. Voor de handige mensen volgt hieronder een lijst van software waarmee u deze bestanden kunt maken en bewerken:

  • Adobe Illustrator
  • Adobe Photoshop
  • Adobe InDesign
  • Adobe Acrobat (maar ook de gratisAdobe Adobe acrobat reader)
  • QuarkXpress
  • Scribus

Voor nieuwe bedrijven die een nieuwe huisstijl nodig hebben of voor bedrijven die de huisstijl willen laten wijzigen verdient het de aanbeveling dit eenmalig te laten verzorgen door een reclamebureau, zodat de huisstijl van uw bedrijf eenheid heeft en de juiste uitstraling krijgt. Er zijn overigens ook veel digitale drukkers op het internet, die dit voor u kunnen verzorgen.