Koude warmte opslag (KWO) wordt ook wel warmte koude opslag (WKO) genoemd. Bij warmte koude opslag wordt thermische energie opgeslagen in de bodem. Met behulp van een koude en warmtepomp kunnen gebouwen met deze installatie worden verwarmd en/of gekoeld. Deze WKO techniek wordt tegenwoordig ingezet bij woningen en bij bedrijfspanden.

Door het opslaan van koude en warmte in de bodem zijn grote energiebesparingen van 40% tot 95% mogelijk. De
besparing is onder andere afhankelijk van het soort grond in de bodem en de vraag naar koude of warmte. Door het winterkoude water te bewaren in de grond kan hiermee in de zomer worden gekoeld door dit omhoog te pompen en door de leidingen te laten stromen. Hierdoor is de hulp van een koelmachine beperkt of niet nodig. Andersom kan het tijdens de zomer opgeslagen warme koelwater worden gebruikt tijdens de winterperiode voor de verwarming van het gebouw.

Voor de koude warmte installatie dient een gat in de grond geboord te worden. Deze is meestal 30 tot 150 meter diep. Eventueel kan er nog een extra buffer in de grond aangebracht worden voor opslag van het koude en warme water.

Voordelen WKO

  • Het energieverbruik ligt lager waardoor de energiekosten voor koeling en verwarming lager zijn
  • Minder uitstoot van gassen
  • De ruimte voor de installatie is kleiner
  • Het systeem produceert minder geluid

Nadelen WKO

  • De aanschafkosten zijn hoger
  • De installatie met regeling is ingewikkelder
  • Er is een vergunning nodig
  • In bestaande gebouwen is het nadien moeilijker een WKO installatie in te bouwen

Bij nieuwbouw loont het zeker de moeite een KWO installatie te overwegen. De investeringskosten zijn hoger, maar worden door de besparing op de energiekosten op termijn terugverdient. Als we dan ook nog eens rekening gaan houden met de steeds hoger wordende energieprijzen voor de toekomst, zal de terugverdientermijn van de WKO installatie nog aanzienlijk lager worden dan vooraf werd begroot.

Meer informatie? Klik hier. (Engels)

Meer informatie? Klik hier. (Duits)

Meer informatie? Klik hier. (Duits)