Loodgieters zijn vakmannen die zich bezig houden met het onderhouden van verwarmingsinstallaties, sanitair, waterleidingen en/of riolering. Het woord is ontleend aan het gieten van stroken lood en loden pijpen. Deze stroken werden gebruikt om buizen waterdicht te maken.

Na de ravage van de Tweede Wereldoorlog ontstond er een vraag naar nieuwe loodgieters in Nederland. Deze hadden genoeg werk om aan de wederopbouw te beginnen. Om zelfstandig te kunnen opereren als een loodgietersbedrijf, moest men aan drie voorwaarden voldoen. Zo moesten ze in het bezit zijn van het Middenstandsdiploma, een vakdiploma en kredietwaardigheid. Het vakdiploma, ook wel het GAWALO-diploma (erkent GAsfitter, WAterfitter, LOodgieter) genoemd, kon men met een avondopleiding in ongeveer 4 of 5 jaar behalen. Het Middenstandsdiploma konden ze in 2 jaar behalen als men een avondopleiding ging volgen.

Het werkgebied van de loodgieter is ondertussen een stuk ruimer dan in de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn het onderhouden van onder andere verwarmingsinstallaties, sanitair en waterleidingen een groot onderdeel geworden van het repertoire. Ook moet hij meer van computers afweten, aangezien CV-ketels, een belangrijk werkterrein van de vakmannen, steeds meer gebruik maken van automatisering.

Loodgieter

De bedrijven die aangesloten zijn bij de loodgieter kunnen u helpen met al uw loodgieterswerk. Hierbij kan gedacht worden aan het installeren van water- en gasleidingen, sanitair, riolering, CV installatie en vloerverwarming. Heeft u thuis problemen met de waterleiding, of u wilt graag uw verwarmingsinstallatie laten nakijken, en u zoekt een gerenommeerd bedrijf bij u in de buurt? Schakel dan de loodgieter in. Via ons netwerk vindt u meteen een vakman bij u in de buurt. Door te bellen wordt u doorgeschakeld met een loodgietersbedrijf bij u in de buurt. Onze vakmannen zijn de meest allround klussers en lossen graag uw loodgieterswerkzaamheden op in heel Nederland.