Bij nieuwbouw heeft u ten eerste het voordeel dat u (v.o.n.) koopt. Dit wil dus zeggen dat je hem vrij op naam koopt. Dit is natuurlijk veel minder dan als je een woning koopt, (kosten koper) dit percentage zit dan meestal op 10 a 13% van de verkoopprijs. Het eerste punt is dus dat u veel minder bijkomende kosten hebt.

Verkoopprijs

De verkoopprijs van een nieuwbouw huis ligt ook nog eens een stuk hoger dan wanneer u een huis verkoopt wat uit 1950 komt. Dit komt omdat de oudere huizen minder modern zijn gemaakt en nog met oude regelingen zoals asbest worden gemaakt. Asbest is slecht voor de gezondheid en kan na veel inname hiervan op latere leeftijd schade veroorzaken. Ook is de staat van een nieuwbouw huis veel beter omdat het huis nog niet zolang gebruikt is en daardoor ook minder renovatie nodig heeft.

Duurzaam

Ook is een nieuwbouw woning ook nog eens extra duurzaam door de hedendaagse technologie en materialen. Wanneer u dus nieuw gaat bouwen heeft u veel meer opties tot de bouw en het inrichten hiervan. De oude huizen zijn vaak ook nog niet eens geïsoleerd en hebben vaak nog gebreken opgelopen. Deze restauratie maatregelen kosten ook nog eens extra geld en daar zit een koper van het huis niet op te wachten. Bij een nieuwbouw woning heb je dus veel minder bijkomende kosten en werk je met duurzaam materiaal wat dus ook zeer goed is voor onze natuur en onze planeet.

Verzekering/garantie

Nog een voordeel van een nieuwbouw woning is dat je altijd een garantie hebt van een goede aannemer en een goed huis. In 1975 is er namelijk een certificaat opgericht en dit is het GIW-waarborgcertificaat. Met dit certificaat bent u veilig van een betrouwbare aannemer en ben je als koper ook nog eens beschermt als er in werkzaamheden iets verkeerd gaat om als er in de loop van een jaar bijvoorbeeld iets kapot gaat zonder dat u er iets aan kan doen (verborgen gebreken).

Eigen smaak

Je kunt een nieuwbouw woning ook nog eens naar je eigen smaak en manier laten bouwen zoals jij dat wil. Je hebt hier geen problemen meer van de vorige eigenaar zoals de kleur van de wanden of verschillende ruimtes wat gemakkelijker is als het 1 ruimte is in plaats van 2.

Bestaande woning verkopen

Voordat u gaat bouwen, wilt u vast en zeker uw eigen woning verkopen. Dit kunt u doen door simpelweg een verkoopopdracht te geven aan uw makelaar te geven en uw makelaar courtage betalen. Wilt u geen courtage betalen, dan kunt u er ook voor kiezen uw huis zelf te verkopen via de online makelaar. Als u bereid bent een deel van het werk van de makelaar, zoals de bezichtigingen, te doen maakt u een stuk minder kosten.