Binnen de bouwwereld is unitbouw een veel gevraagde manier van het realiseren of aanpassen van panden. Maar deze term kan van alles betekenen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de opbouw van noodlokalen voor scholen, terwijl ook een WMO unit een voobeeld is.

Een WMO unit, het is een term die veel mensen regelmatig zien langskomen maar waarvan de betekenis vaak onbekend is. Een WMO unit is een plek die bedoeld is ter ondersteuning aan iemand met een beperking of een progressieve ziekte. Deze vorm van bouwen bestaat bijvoorbeeld uit het realiseren van zorgkamers, mantelzorgwoningen of uitraaskamers. In zo’n WMO unit bevinden zich dan ook de hulpmiddelen die iemand met een beperking of ziekte nodig heeft.

Maar een WMO unit is slechts één voorbeeld van de hedendaagse unitbouw. Denk bijvoorbeeld ook eens aan de aanbouw van noodlokalen. Deze lokalen worden geplaatst bij scholen of bedrijven die een acute behoefte hebben aan nieuwe werkruimte. Dit kan komen omdat bestaande lokalen niet langer voldoen of onbruikbaar zijn vanwege de leeftijd of andere aantasting.

Deze noodlokalen brengen enkele eisen met zich mee. Ze moeten snel te realiseren zijn terwijl ze niet onder moeten doen voor permanente lokalen. Daarnaast moeten ze bij een veranderende vraag ook snel af te breken of uit te breiden zijn. Dit vraagt een enorme flexibiliteit van aannemers omdat ze moeten kunnen reageren en er snel materialen voorhandig moeten zijn. Daarom wordt er veel gebruik gemaakt van prefab materiaal. Deze onderdelen werken als een soort puzzel die veel makkelijker te maken is dan een regulier opgebouwd pand.

De voordelen van unitbouw

Deze manier van bouwen, die dus zeer goed toepasbaar is op noodlokalen, kent ook andere voordelen. Door het eenvoudige karakter van de constructie zijn de gebouwen ook geschikt om te dienen als tijdelijke bouw.

Daarnaast is het tegenwoordig in de unitbouw eenvoudig om gebruik te maken van duurzame materialen. Ook zijn ze, mede vanwege het snelle plaatsen, vaak een stuk goedkoper in aanleg dan reguliere bouwprojecten. En met de huidige mogelijkheden op het gebied van design is het niet meer mogelijk zo’n tijdelijke bouw van een permanent pand te onderscheiden. Al deze voordelen maken ze zeer geschikt voor noodlokalen, maar ook als kantoorunits, tijdelijke winkels of noodhuisvesting. Voor iedereen die snel een nieuw pand nodig heeft zou het bouwen met units dus een vanzelfsprekende optie moeten zijn.