De tractor heeft bijna al het landbouwwerk van de mens overgenomen. Hoe is de tractor ontstaan en hoe werken tractoren precies?

Geschiedenis van de tractor

Om te overleven moest de mens vroeger het land bewerken om voedsel te kunnen verbouwen en eten op de plank te kunnen krijgen. Het omploegen van het land is zwaar werk. Wij riepen dan ook de hulp in van dieren, zoals paarden en ezels. Pas aan het eind van de negentiende eeuw kwam de tractor. Een tractor is een machine die speciaal gebouwd is voor de landbouw. Tractor betekend trekker (in het latijn betekent trahere trekken) en het is dan ook niet vreemd dat in de volksmond een tractor ook wel trekker wordt genoemd. De eerste tractoren werden net zoals treinen in die tijd, aangedreven door stoom. In het begin van de jaren 1900 kwamen de eerste diesel en benzine motoren.

Techniek van de tractor

Meestal zijn de achterwielen groter dan de voorwielen, zodat de tractor zich goed kan voortbewegen in ruigere terreinen. Hoe breder de wielen zijn, hoe minder druk er per vierkante centimeter ontstaat op de bodem en hoe minder schade er aangericht kan worden door de trekker aan de gewassen. Tevens zijn er tractoren met dubbele achterwielen, welke hetzelfde effect hebben op de druk als bredere wielen.

De tractor of trekker is zo ontworpen dat aan de achterkant verschillende landbouwwerktuigen kunnen worden aangekoppeld. Denk hierbij aan ploegwerktuigen, zaaiwerktuigen, bemestingswerktuigen en oogstwerktuigen. Sinds de zestiger jaren hebben tractoren een ophanging achter de tractor met drie ophangpunten. Deze kan hydraulisch in hoogte worden versteld. Alle landbouwwerktuigen die achter de tractor gehangen kunnen worden, kunnen door de motor van de tractor worden aangedreven. Deze worden dan gekoppeld aan de aftakas, welke zich aan de voorzijde of aan de achterzijde van de tractor bevind. Tractoren hebben ook een mogelijkheid om landbouwwerktuigen hydraulisch te activeren.

Bij de oudere generatie tractoren wordt de aandrijving van de aftakas, door middel van een enkelvoudige koppeling, tegelijk met de aandrijving van de wielen ingeschakeld. De modernere tractoren hebben doordraaiende aftakas. In de praktijk zorgt de doordraaiende aftakas dat als de bestuurder de dubbele koppeling laat opkomen, allereerst de aftakas wordt aangedreven. De wielen worden pas aangedreven wanneer de koppeling verder op komt. Het voordeel van dit systeem is dat het door de aftakas aangedreven werktuig reeds toeren draait, voordat de tractor in beweging is gekomen. Daarnaast blijft de machine draaien als de tractor stil staat of als de bestuurder van versnelling verandert.

Bijna alle oude en nieuwe tractoren hebben ook de optie om de aftakas niet in werking te zetten als de bestuurder de koppeling omhoog laat komen. De aandrijving van de aftakas is vervolgens onafhankelijk van de koppeling. Deze optie kan worden ingeschakeld of worden uitgeschakeld door een hendel of knop welke zich meestal in de cabine van de tractor bevindt.

Merken tractoren

Er zijn tientallen tractormerken op de markt. Het zou te veel zijn om deze allemaal op te noemen. Onderstaand volgen een aantal bekende merken van tractoren welke in Nederland worden verkocht:

  • Internationaal
  • New Holland
  • John Deere
  • Fendt

Voor een volledige lijst tractormerken verwijzen wij u graag naar de website van Tractorfan of Wikipedia.

Wetgeving tractor

De huidige wetgeving heeft er voor gezorgd dat de huidige generatie tractoren allen moeten worden voorzien, net als bij auto’s, van een veiligheidskooi die de inzittende(n) beschermt wanneer de tractor zou kantelen. In het verleden hebben zich veel fatale ongelukken voorgedaan met het kantelen van tractoren.

Er is natuurlijk ook wetgeving voor het rijden met tractoren op de openbare wegen. De bestuurder van een tractor moet minimaal 16 jaar oud zijn en moeten deze in het bezit zijn van een speciaal tractorrijbewijs. Indien de bestuurder ouder is dan 18 jaar, is geen speciaal tractorrijbewijs nodig.

Bent u op zoek naar nieuwe of gebruikte tractoren of andere landbouwwerktuigen? Neem dan eens een kijkje op de website van Agritrader.