Hoe een blindedarmontsteking ontstaat is nog niet helemaal bekend. De blinde darm of de appendix bevindt zich onderkant van de buik, meestal aan de rechter kant. Dit is de plek van de dunne darm een transformatie maakt naar de dikke darm. Deze ontsteking ontstaat meestal heel plots.

Indien de ontsteking van de blindedarm verder gaat, zal er een buikvliesontsteking ontstaan waardoor de pijn zich in het hele buik zal verspreiden. De verschijnselen van de ontsteking zijn onaangenaam en kunnen veel klachten bezorgen. De mens kan zich heel misselijk voelen en ook geen eetlust hebben. Er kan een plots kort ontstaan. Heel dit proces kan vrij zwak aangevoeld worden. Zelfs bij het hoesten zal het pijn doen. De indrukken van de onderbuik zal ook onaangenaam zijn. De pijn zal in het begin rond de navel zich manifesteren en later zal zich begeven naar de onderkant van de buik.

Diagnose

Om een correcte diagnose vast te stellen zijn er een aantal methoden. De diagnose kan veel twijfels geven in sommige gevallen. Bij sommige patiënten zijn de klachten of de verschijnselen niet zo duidelijk. Een goede lichamelijke onderzoek is heel belangrijk. Meestal zal de arts een inwendig onderzoek uitvoeren. Bij enkele gevallen zal er ook een echo foto’s gemaakt worden om de organen beter en duidelijk te zien. Soms kunnen er ook een röntgenfoto’s gemaakt worden. Aan de hand van deze diagnosen kan de arts dan een geschikte en juiste behandeling toepassen voor de patiënt.

Appendix verwijderen

Om een ontstoken appendix te verwijderen zijn er twee manieren. Er kan een gewone sneetje aangebracht. Er kan ook een kijkoperatie gedaan worden. Hierdoor zal er beter beeld gegeven worden van de organen om een betere conclusie te trekken. Want in sommige gevallen is het vrij moeilijk om te zien of de blindedarm echt ontstoken is. Er kunnen wel verkeerde maatregelen genomen worden aan de hand van voorkomende symptomen of de klachten. De behandelingsmanieren kunnen afhangen van verscheidene factoren zoals de toestand van de patiënt.

Door het samenvoeging van de bukvet met andere darmen kan er een verkleefde massa ontstaan waardoor men geen operatie kan doen. Dit komt omdat de ontsteking van de blindedarm te lang blijft duren. Regelmatig naar de check up te gaan is aanbevolen.

Na het operatie krijgt de patiënt meestal een nodige medicatie. De eerste dagen zal men rustig moeten gaan drinken en eten. Het zal weer in orde komen na enkele dagen. Dan kan de mens terug normaal gaan zich voeden.