De Gezondheidsraad adviseert mensen om twee keer per week vis te eten, waarvan ten minste 1 keer vette vis omdat in vis omega 3 vetzuren zit wat zorgt voor extra bescherming tegen hartziekten en vaatziekten. Maar wat is omega 3 precies?

Omega 3 is een, voor het menselijk lichaam, essentieel vetzuur dat niet door het lichaam zelf kan worden aangemaakt. Doordat het menselijk lichaam zelf geen omega 3 vetzuren kan aanmaken en omdat het voor ons niet mogelijk is om voldoende omega 3 uit ons dagelijks eten te halen is de inname van extra omega 3 visolie, gewoonweg onmisbaar.  Een mens zou per week twee kilo verse vis moeten eten om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega 3 te komen. Om toch voldoende omega 3 binnen te krijgen is aanvulling van zuivere visolie capsules of vloeibare visolie noodzakelijk.

Voor wie zijn omega 3 vetzuren belangrijk?

De inname van voldoende omega 3 visolie is voor iedereen belangrijk. Elk menselijk lichaam, van jong tot oud, heeft genoeg omega 3 nodig om gezond en vitaal te blijven. Helaas krijgen de meeste mensen onvoldoende visolie binnen. De gevolgen van een tekort aan omega 3 visolie krijgen zijn een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol gehalte, hartklachten of andere ziekten die voor een belangrijk deel kunnen worden voorkopen door dagelijkse inname van voldoende omega 3 visolie. Door de huidige informatiemogelijkheden, zijn steeds meer mensen zich ervan bewust dat extra inname van omega 3 vetzuren een noodzaak zijn en is omega 3 daardoor ook behoorlijk in populariteit gestegen. Omega 3 vetzuren zijn zogenaamde essentiële vetzuren en dat betekend dat een gezond lichaam niet zonder kan.

Essentiële vetzuren, hoe belangrijk zijn ze?

Essentiële vetzuren zijn vetzuren die het menselijk lichaam niet zelf kan produceren of kan aanmaken uit andere soorten vetzuren, terwijl het menselijk lichaam deze vetzuren wel nodig heeft om gezond te blijven. Het is dus belangrijk om deze essentiële vetzuren via aanvullende voeding binnen te krijgen.

Wetenschappers hebben in het verleden ontdekt dat wanneer essentiële vetzuren niet in onze dagelijkse voeding aanwezig zijn, dit schadelijk is voor de groei van kinderen en hebben deze vetzuren om voorgaande reden als essentieel aangemerkt. Vroeger werden deze vetzuren vitamine F genoemd. De oudere generatie kan zich vast wel herinneren dat ze vroeger een eetlepel levertraan moesten eten voor de inname van vitamine F. Later ontdekten wetenschappers dat vitamine F tot de vetzuren behoorde. Ondanks het feit dat deze visolie niet meer tot de groep vitamines behoord, is het toch van essentieel belang dat het lichaam voldoende van deze essentiële vetten binnen krijgt.

Het belang van de inname van voldoende essentiële vetzuren, zoals omega 3 visolie, voor onze gezondheid is de afgelopen jaren steeds een belangrijk onderwerp in de gezondheidszorg geweest. Steeds meer artsen zien het belang van inname van extra omega 3 visolie.

Je hoeft natuurlijk niet af te wachten tot je van je arts het advies krijgt om extra omega 3 visolie in te gaan nemen. Steeds meer mensen slikken preventief extra omega 3 vetzuren als voedingssupplement.