Het bouwrecht bestaat uit veel meer dan een paar regels. Hierbij gaat het om alle rechtsregels die het doel nastreven om een bouwproces te waarborgen en regelen. Naast het publieksrecht zal het hierbij ook over het privaatrecht gaan. Leer nu meer over deze rechtsregels.

Koop een goede woning

Het is bekend dat de huizenmarkt aardig onder druk staat. Niet alleen voor de zakelijke markt maar ook privé is dit duidelijk merkbaar. Echter valt hierbij wel met de verkopers van een woning te onderhandelen, wat een voordeel betekend. Let erop dat bij aankoop de juiste vergunningen zijn beschreven. Wanneer dit niet zo is, kan deze goede koop wel eens een dure koop worden. Want wanneer u wilt gaan verbouwen zijn er een groot aantal partijen waar u rekening mee dient te houden. Hierbij zullen deze rechten om de hoek komen kijken. Dus wanneer er bouwplannen zijn, is het verstandig hier vroegtijdig aandacht aan te besteden.

Het burenrecht

Bij het maken van de verbouwingsplannen moet rekening gehouden worden met het burenrecht. Want wie gaat verbouwen of bouwen, moet wel rekening houden met de buren. Hiervoor zijn verschillende omgangsvormen en regels wettelijk vastgelegd. Denk onder andere aan beplantingen, erfgrenzen en de bouw van een balkon of zelfs een terras. Wanneer de verstandhouding goed is, zal dit niet een groot probleem worden. Met goed overleg kan veel bereikt worden. Door tijdig te overleggen over de plannen van een dakterras, balkon of uitbouw, zullen onnodige problemen voorkomen kunnen worden. Natuurlijk kan het ook voorkomen dat de buren bezwaar hebben tegen deze verbouwing. Hierbij kunnen zij zich beroepen op de wet. Want in het Burgerlijk Wetboek bij de afdeling Burenrecht is beschreven wat men dient toe te staan en wat niet toegestaan hoeft te worden. Denk bijvoorbeeld aan de wettelijke grenzen voor bepalingen en erfgrenzen. Wanneer de buren met het voorstel instemmen, is het verstandig dit schriftelijk vast te laten leggen. De toestemming zal tegenover latere buren pas in werking gaan wanneer deze via de notaris als erfdienstbaarheid geregistreerd wordt bij het Kadaster. Zorg er dus voor de de bouw goed geregeld wordt en let op de regels in het bouwrecht.