Juridisch advies hebben we allemaal wel eens nodig. Uw werkgever wil u niet meer hebben. Wat zijn uw rechten? U bent het niet eens met een boete, die u gekregen heeft. Hoe gaat u in beroep? Wanneer u juridische hulp nodig heeft kunt u naar een rechtswinkel gaan, een bureau voor rechtshulp of u gaat naar een advocaat. Hier bespreekt u uw probleem en ontvangt u advies. U kunt uw probleem zelf oplossen of u moet een advocaat met kennis over uw probleemgebied in de hand nemen.

Juridisch advies voor iedereen

Iedereen heeft recht op een eerste gratis juridisch consult over een probleem of situatie. Dit kan telefonisch zijn of via een afspraak bij een rechtswinkel. Veel mensen nemen die stap niet. Toch zijn deze advieskantoren goed bereikbaar en hebben ook inloopspreekuren. Hier werken onder meer juridische studenten, die ervaring op doen of stagiaires van specifieke juridische opleidingen. Ook afgestudeerde juristen en advokaten zetten zich in voor juridische dienstverlening. Heeft u een beperkt budget, dan kunt u financiële ondersteuning aanvragen bij uw gemeente in de vorm van een vrijstelling voor betaling, het zogenaamde Bewijs van Onvermogen. Of u betaalt slechts een beperkt bedrag. Er zijn Pro Deo advocaten, die hun diensten voor iedereen beschikbaar stellen en advocaten met een fors uurloon, die zich inzetten voor de goed betalende klanten. Er zijn ook juridische adviseurs, die beide klantgroepen bedienen.

Juridische raad is belangrijk

Bij een rechtsconflict is juridisch advies noodzakelijk, omdat de Nederlandse wetsregels erg moeilijk te begrijpen zijn of onbekend voor gewone burgers. Op internet en via brochures kan men wel zelf informatie vinden over bepaalde juridische onderwerpen. In de praktijk blijken er nog veel uitzonderingen op de regels te zijn en is de theorie niet hetzelfde als de praktijk. Daarom is het verstandig om bij een serieus probleem of conflict juridisch raad te vragen aan een deskundige op het gebied van rechtskennis. Maak gebruik van de mogelijkheden die hiervoor in Nederland bestaan. Pak de telefoon en maak een afspraak met een sociaal juridische medewerker bij een rechtswinkel of een bureau voor rechtshulp. Zij kunnen eventueel doorverwijzen naar een geschikte advocaat.