In Nederland was het tot voor kort zeer ongebruikelijk om losse thee te gebruiken bij het trekken van een kopje thee. Langzaamaan is dat echter aan het veranderen. Echte theefanaten drinken bij voorkeur losse thee omdat het een versere, uitgesproken smaak overbrengt op het hete water. Bij zakjes wordt de smaak beïnvloedt door het zakje, wat het een afgezwakte, doffere, minder frisse ondertoon geeft.

Wat je misschien niet wist is dat bij de introductie van thee in Nederland ten tijde van de Gouden Eeuw het juist gezet werd met losse thee. Theezakjes bestonden toen nog niet.

Naast het verschil in smaak tussen losse en verpakte thee zijn er nog een aantal verschillen. Bij losse thee schep je de verkruimelde theeblaadjes en kruiden in een af te sluiten metalen balletje of netje. Door kleine gaatjes mengt het fijne thee extract zich met het verhitte water. Geen smaak blijft achter in een papieren verpakking of elders.

Wanneer je losse thee drinkt kan je geheel zelf bepalen hoeveel theeblaadjes je wilt gebruiken, dit in tegenstelling tot het gebruik van een zakje waar de samenstelling reeds bepaald is.

Bovendien is het drinken van thee gemaakt van losse thee (bijvoorbeeld Chinese losse thee) gezonder dan het drinken van thee afkomstig van zakjes.