Betreffende de aandoening van Menière hoort een samenstelling van 3 klachten: duizeligheid, slechthorendheid en oorsuizen. Gedurende plotselinge klachten worden de Menière klachten dikwijls krachtiger.De klachten bij Meniere aandoening zullen erger worden bij plotste klachten. Die klachten kunnen uren, maar ook langer dan een dag duren. Voornamelijk de duizeligheid is dan lastig. De mens met de aandoening van Menière heeft problemen van misselijkheid, evenwichtproblemen en zal weleens niet eens langer rechtop blijven. Middenin 2 klachten zullen maanden of ook jaren zijn. Toch er zijn eveneens mensen die enkele klachten per maand hebben.

Oorzaak Meniere

Van het geluid bestaat het oor uit 3 onderdelen. Endolymfe zit in de midden deel van het oor. De endolymfe wordt door de geluidsgolven in actie gebracht. Aan de hand van de endolymfe wordt er geluid naar trilhaartjes overgebracht. Evenwichtsorgaan maakt deel uit van de slakkenhuis waar dit is tevens in bezit van endolymfe. Betreffende de aandoening van Menière is er veel endolymfe in het slakkenhuis en balansorgaan. De belasting wordt hoger. Deze veroorzaakt de Menière klachten. Weleens zal de belasting zo groot worden, dat er een scheurtje vormt in het vlies midden de delen. Dat zal een verklaring kunnen zijn voor bijzonder krachtige klachten.

Menière aandoening en depressie

Heel vaak wordt er gezegd dat stress de aandoening van Menière zal teweegbrengen. Volgens artsen is dit samenhang niet bewezen. Heel vaak is het omgekeerd: de aandoening veroorzaakt zodoende stress. De mens heeft constant schrik voor een klacht. Enkele mensen durven daardoor amper het verblijf uit.

Menièreaandoening risicogroep

In Holland lijdt ruwweg 1 op de 2.000 personen aan de aandoening van Menière. De aandoening komt voornamelijk voor bij personen van middelbare leeftijd. Daarnevens zullen tevens oude mensen er last van hebben. Bij kleuters komt de aandoening vrijwel allerminst voor.

Behandeling aandoening van Menière

Een gehoorapparaat compenseert het slechthorendheid en zal tevens het oorsuizen verlagen . Je moet de juiste hoorstoestel daarvoor kunnen vinden en goed instellen. Mensen horen op het ene ogenblik beter dan het andere.

Er zijn medicaties voor duizeligheid. Er zijn verscheidene medicaties beschikbaar om de duizeligheid te bestrijden. Het kan van de omstandigheid en de mens afhangen voor welk middel geselecteerd wordt.

Voor personen met bijzonder zware aanvallen is vanaf een paar jaren een plan van aanpak met het antibioticum mogelijk. De antbiotica wordt meteen in het oor gespoten. Dit helpt om de duizeligheid te verzachten Jammer genoeg helpt de therapie niet in de strijd tegen het oorsuizen. Jammer genoeg is de behandeling enkel mogelijk bij personen die aan één oor Menière bezitten.