Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens van de term motor revisie gehoord. Voor veel mensen zal het dan zijn gegaan om het restaureren van een motorblok uit een klassieke auto. Dit soort revisies is momenteel namelijk veel op televisie te zien. Er bestaat echter ook nog een andere vorm van motor revisie, namelijk het herstellen van een elektromotor.

Bij het wikkelen elektromotor worden draden die niet langer bruikbaar zijn omdat ze beschadigd geraakt zijn vervangen. In veel gevallen gaat het bij wikkelen elektromotor om koperdraad. In alle gevallen betekent wikkelen elektromotor dat de nieuwe wikkels ervoor moeten zorgen dat de elektromotor langer bruikbaar blijft.

Eigenlijk zorgt wikkelen elektromotor er namelijk voor dat de motor weer tot in de nieuwstaat gebracht wordt. Op die manier zorgt wikkelen elektromotor er dan ook voor dat de motor revisie een opdrachtgever in eerste instantie wat kost, maar op de lange termijn juist geld opbrengt. De motor hoeft namelijk minder snel vervangen te worden omdat deze altijd goed onderhouden is. En dat is juist erg belangrijk voor een kostbare elektromotor.

motor revisie

Naast motor revisie moet metaal ook beschermd worden

Als de motor opnieuw gewikkeld is betekent dat nog niet dat deze volledig hersteld is. Het metaal van de motor kan namelijk met thermisch spuiten ook nog verbeterd worden. Hier zal kort worden uitgelegd wat thermisch spuiten precies is.

Thermisch spuiten is een methode die een metaal of een legering smelt en deze op een deklaag spuit. Daarmee zorgt thermisch spuiten ervoor dat de eigenschappen van deze deklaag verbeteren. Zo kan het ervoor zorgen dat het metaal beter bestand is tegen hitte, kan het slijtvaster gemaakt worden of beter geleiden.

In alle gevallen zorgt thermisch spuiten ervoor dat het metaal een verbetering ondergaat. Dit gebeurt, in tegenstelling tot wat je bij de naam zult verwachten, in veel gevallen niet door het gebruiken van extreem hoge temperaturen. Daarbij kan er gekozen worden om het opgespoten materiaal microporeus te laten zijn. Dan neemt het bijvoorbeeld smeermiddelen op die de slijtage van een onderdeel tegengaan. Maar dit is slechts een voorbeeld van de manieren die er zijn om uw machines, metalen en motoren een langere levensduur te geven.