Schaamluis wordt gezien als een taboe en wordt daarom ook niet veel besproken.

Als iemand met de beestjes te maken krijgt, houdt hij / zij waarschijnlijk goed haar mond dicht. Het is namelijk niet aan te raden om het bed te delen met een persoon die last heeft van platjes. Nu Braziliian waxing aan populariteit toeneemt, loopt de schaamluis in de toekomst het risico om uit te sterven.

Deze manier van bikinilijn ontharen zorgt ervoor dat een groot gedeelte of het totale schaamhaar wordt weggehaald via harsen. De methode is vooral populair bij het verwijderen van het haar rondom de schaamstreek. Een onderzoek wees uit dat meer dan 80 procent van de universiteitsstudenten in de Verenigde Staten geheel of gedeeltelijk het schaamhaar verwijderd.

Men verwacht dat de trend van het gebruik Brazilian Wax nog verder door zal zetten maar het is al merkbaar in andere Westerse landen. De grootste seksuele gezondheidskliniek van Australië meldt dat er sinds 2008 geen vrouw meer is geweest die last had van schaamluis. Ook bij de mannen is er een flinke daling van maar liefst 80 procent in tien jaar.

Permanent ontharen
”Schaamluis kwam vroeger extreem vaak voor, maar nu is het een zeldzaamheid”, aldus een arts van de kliniek. Het permanent ontharen zou hier ook invloed op kunnen hebben. Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om bepaalde delen van het lichaam permanent van haren te ontdoen. Het scheelt uiteindelijk meer werk, maar is natuurlijk ook flink duurder. Voorbeelden van methoden zijn IPL ontharen en laseren.