Tarwegras is een jonge tarwe, die thuis kan worden gekweekt. Het beste kun je hiervoor een grote, lage bak nemen. Na een dag of tien is het gras klaar om te worden geoogst. Tarwegras is overigens niet verteerbaar voor mensen. Wel kun je er op kauwen en sap van persen. Dit sap is groen van kleur en smaakt zoet.

Tarwegras of wheatgrass

Stoffen

Tarwegras is zeer gezond. Het bevat namelijk vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, E en K. Tarwegras dat wordt gekweekt op grond, die zeer rijk is aan mineralen, herbergt het hele spectrum aan mineralen en sporenelementen en ‘levert’ die aan de gebruiker. Denk dan aan: zink, selenium, fosfor, kalium, calcium, borium, chloride, chroom, kobalt, koper, jodium, ijzer, magnesium, mangaan, nikkel, natrium en zwavel. Let wel: tarwegras is een organisch product. Het is in de ‘Raw Food Wereld’ superfood nummer 1!

Eigenschappen

De eigenschap van tarwegras is dat het het lichaam zowel voedt als herstelt. De jonge tarwe is zeer effectief in het ontgiften van het bloed, de lever en de dikke darm. Het is dus heel goed voor je gezondheid. Deze therapeutische werking kan worden toegeschreven aan de aanwezigheid van chlorofyl, dat zorgt voor de binding van zuurstof. Daarnaast bevat tarwegras het complete spectrum van vitaminen en mineralen, aminozuren, enzymen en essentiële vetzuren. Zo zijn er meer dan tachtig enzymen aangetroffen in tarwegras.

Zonlicht

Er zijn op aarde drie bronnen die rijk zijn aan chlorofyl: gras, algen en alfalfa. Chlorofyl is zonlichtenergie die door fotosynthese is omgezet en wordt opgeslagen in de plant. Als je dus van een plant eet met chlorofyl en er sap van drink, krijgt je als het ware ‘getransformeerd zonlicht’ binnen! Chlorofyl dan ook de proteïne van het plantenrijk.

Vergelijk het met het bloed van mensen. Je kunt chlorofyl zien als een molecule haem, een onderdeel van haemoglobuline, die in het menselijk lichaam het transport van zuurstof regelt. Eigenlijk zijn zij volkomen gelijk aan elkaar. Het enige verschil is de kern waar ze omheen zijn opgebouwd. Chlorofyl rond een kern van magnesium en haem rond een kern van ijzer.

Waar te koop?

Hoewel het niet moeilijk is om thuis zelf tarwegras te kweken, kun je het ook heel gemakkelijk kopen. Zo is tarwegrassap te krijgen in sommige sapbars. Maar het is ook te koop in poedervorm of in tabletten. Je kunt dan het beste in een reformzaak of gezondheidswinkel binnenlopen. Tarwegras poeder en tabletten kunnen ook per post worden besteld. Kijk maar eens op internet.