In de machinebouw gelden zeer strenge eisen aan de afmetingen van verschillende onderdelen. Deze moeten namelijk vlekkeloos in bestaande machines kunnen worden toegepast. De kleinst mogelijke afwijking kan al zorgen voor onnodige slijtage. Om dit te voorkomen kunnen onderdelen worden gemaakt door ze te verspanen.

Ondanks dat verspanen een woord lijkt dat afkomstig is uit de metaalbewerking, kan verspanen ook worden toegepast op hout of kunststof. Het is namelijk niets meer dan het gecontroleerd wegsnijden van overtollig materiaal. Dit gebeurt net zo lang totdat de gewenste afmeting van een onderdeel precies is bereikt, tot op de micrometer nauwkeurig.

Wat als verspanen niet meer kan?

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat een onderdeel door langdurig gebruik te ver is afgesleten. Dan kan gekozen worden om tijdens een revisie een vervanger te plaatsen. Toch is dit soms een zeer kostbare zaak. In dat geval kan tijdens de revisie ook gekozen worden om het gebruikte onderdeel te bewerken met vlamspuiten.

Vlamspuiten is een onderdeel van de verzamelnaam thermisch spuiten. Bij het vlamspuiten wordt onder hoge temperatuur een nieuwe laag materiaal op een bestaand oppervlakte geplaatst, waardoor de originele afmetingen van dit onderdeel weer worden hersteld. Dit kan noodzakelijk zijn als tijdens een revisie blijkt dat een bepaald onderdeel niet langer optimaal functioneert omdat er teveel slijtage is opgetreden. Dit kan blijvende gevolgen hebben voor uw kostbare apparaat, die u met vlamspuiten kunt voorkomen.

Zo blijkt maar weer dat revisie niet alleen kan worden toegepast als reparatie van een kapotte machine, maar ook als voorbeeld van preventief handelen. Als u er bijvoorbeeld voor kiest om na een bepaald aantal werkuren een apparaat volledig te demonteren en te controleren kan dit de levensduur van de machine enorm verlengen. Met een simpele revisie kunt u op die manier een grote uitgave uitstellen of zelfs voorkomen. Daarnaast weet u zeker dat de productie van uw bedrijf altijd kan blijven draaien omdat de machines in optimale staat verkeren.

Een bedrijfsleider bijvoorbeeld, weet als geen ander dat zijn personeel en zijn machines het hart vormen van het bedrijf. Daarom verdienen ze allebei alle aandacht die ze nodig hebben, door problemen voor te zijn of op te lossen met vlamspuiten. Een betere manier van onderhoud is voor uw bedrijf niet denkbaar.