Veel mensen kiezen tegenwoordig voor aanvullende voedingssupplementen. In dit artikel meer informatie over het voedingssupplement hyaluronzuur.

Wat is het?

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die van nature aanwezig in de extracellulaire matrix van het bindweefsel in ons lichaam maar ook in de gewrichtsvloeistof, die de functie heeft om de gewrichten te smeren. Het is ook aanwezig op plaatsen zoals in het oog, waar het behalve voor lokale vochtbinding ook voor bescherming van zowel de ogen als het hoornvlies zorgt. De stof wordt aangemaakt om de gewrichten in ons lichaam goed geolied te houden. In feite kunnen we zeggen dat hyaluronzuur één van de bouwstenen van het menselijk lichaam is. Hyaluronzuur komt ook voor in de huid en het bindweefsel, zenuwweefsel en epitheelweefsel. Het woord hyaluronzuur is afkomstig van het Griekse woord “hyalos”, wat in de Griekse taal glas betekend.

Glucose

Hyaluronzuur is een suiker en valt daarom ook onder de zogenaamde glucose bouwstenen voor het menselijk lichaam. Deze stof zorgt voor een gezonde huid, maar ook voor soepele gewrichten. Naarmate een mens ouder wordt en daarmee ook de huid ouder wordt, ontstaan rimpels in de huid. Vaak ontstaat dit door een tekort aan hyaluronzuren. Gewrichtsklachten kunnen ook veroorzaakt worden door een tekort aan deze stof. Artsen en doctoren schrijven dan ook regelmatig hyaluronzuur voor voor het vertragen van het verouderingsproces, maar ook zeker bij gewrichtsproblemen of huidproblemen.

De huid

Bij een verouderd uitziende huid kunnen hyaluronzuur crème of capsules gebruikt worden. Deze houden de huid vochtig en zorgen ervoor dat de huid jong en gezond blijft. Het vertraagt rimpelvorming en helpt daarmee de huid zijn elasticiteit en vitaliteit te houden.

De gewichten

Bij gewrichtsproblemen kan een arts een hyaluronzuur injectie toedienen. Deze kan worden geïnjecteerd bij mensen met gewrichtsproblemen. Patiënten met artrose of een andere gewrichtsziekte kunnen daarbij enorm gebaat zijn. Zelfs voor kraakbeenbeschadigingen kan een injectie de oplossing zijn en de problemen verhelpen.

Bijwerkingen

Omdat hyaluronzuur een lichaamseigen bouwsteen is, zijn er weinig bijwerkingen bekend. Hyaluronzuur wordt aangemaakt door het menselijk lichaam. Met een injectie, creme of capsules worden de zo belangrijke bouwstenen in het menselijk lichaam enorm versterkt. Deze voedingssupplementen staan dan ook als zeer veilig bekend. Lees wel altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking en overschrijd nooit de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden.