Tegenwoordig is het aanbod voedingssupplementen erg groot. Deze aanvullende producten zijn er in alle soorten en maten. Maar zijn ze ook echt gezond?

Varianten

Aanvullende vitamines en mineralen zijn te vinden allerlei varianten. Ze zijn er in de vorm van een pil, een poeder, als druppels, een capsule of als een drankje. Ze zijn allemaal bedoeld als (gezonde) aanvulling op de dagelijkse consumptie. Ze kunnen o.a.de volgende stoffen bevatten: Vitamines, mineralen en/of bioactieve stoffen. Ze zijn te koop in één specifieke stof  zoals bijvoorbeeld de vitamine C pil of de vitamine B pil, maar ook als combinatiepil, de zogenaamde multivitaminepil. In de multivitaminepillen zit dus niet één vitamine maar een combinatie van vitamines en/of mineralen.

Deze voedingssupplementen kunnen bestaan uit synthetische vitamines of biologische vitamines en uit mineralen of bioactieve stoffen. Deze stoffen werken hetzelfde als de vitamines en mineralen die in ons dagelijkse eten en drinken zitten. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat het lichaam de voedingsstoffen in pillen, poeders e.d. gemakkelijker en beter opneemt, dan de natuurlijke en biologische voedingsstoffen die in ons eten zitten.

Voor wie?

Het is wetenschappelijk bewezen dat als u gevarieerd eet, u in principe geen extra voedingssupplementen nodig heeft. In ons voedsel zitten namelijk alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Er zijn veel uitzonderingen op deze regel. In een aantal gevallen kunnen voedingssupplementen echter een goede en zeer welkome aanvulling zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zwangere vrouw waarvoor foliumzuur en vitamine D een welkome aanvulling is. Of jonge kinderen en oudere mensen die een extra behoefte hebben aan vitamine D. Of rokers die extra vitamine C nodig hebben. Of gewoon voor mensen die een jachtig leven hebben en niet de tijd nemen om dagelijks op de juiste tijden rustig te eten en genoegen nemen met kant en klaar maaltijden of minder gezond voedsel.

ADH

Het is wel belangrijk te weten dat een teveel (meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ADH) aan vitamines en mineralen op de lange duur schadelijk kan zijn zoals bijvoorbeeld een teveel aan vitamine A en vitamine D. Een teveel aan antioxidanten kan zelfs het risico op kanker doen toenemen. Lees hiervoor goed het etiket, op het etiket staat altijd het percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, ADH en overschrijd dus nooit het maximum.