De ziekte van bechterew staat tevens bekend onder de term spondylitis ankylopoetica. De ziekte werd voor het eerst beschreven door de arts Bechterew. De bechterew ziekte is een reumatologische aandoening. Hierbij worden dus de gewrichten tussen het bekken en het heiligbeen ontstoken. De ontsteking gebeurt tevens tussen de wervels. Hierbij ontwikkelt dus een littekenweefsel. Deze wordt dan opgevuld in de ruimte tussen de beenderen en vormt zich tot een bot. Hierdoor zal de wervelkolom een kromming krijgen zodat de persoon in kwestie zal krom gaan stappen.

Verschijnselen van de Ziekte van bechterew

De klachten van de zijn vrij afwisselend. Men zal dikwijls pijn ervaren in de rug en eveneens stijfheid in de billen. De stijfheid zal enige tijd duren. In enige situaties zal je tevens hele dag last ervan hebben. Later zal je tevens moeilijkheden hebben om de rug goed te bewegen. De meest voorkomen plek is de onderkant van de rug. Maar in gevorderde situaties kan dit tevens in de boven rug voelbaar worden. Je kan evenzeer pijn hebben in je borstkas. Je kan mede pijn hebben in de gewrichten van je knieën en enkels. Nog een andere klacht is de oogontsteking. Je zal waarschijnlijk rode ogen krijgen en de ogen zullen pijn geven. Het is daarbij relevant om de oogarts te raadplegen om geen ernstige schade toelopen

Oorzaak van de Ziekte van bechterew

Toe nu toe weet men nog steeds niet wat de aanleiding van de ziekte van Bechterew is. De ziekte komt wel regelmatig voor bij de jongens. Er is bekend dat bij bechterew ziekte erfelijke factoren een rol spelen. De ziekte kan doorgegeven worden van een ouder naar het kind. De mogelijkheid dat dit gebeurt is wel klein niettemin er zijn al sommige voorvallen al geweest.

Diagnose van de Ziekte van bechterew

De voorkomende symptomen bij de ziekte zijn wat afwisselend. In het begin is het niet zo evident om de diagnose ineens vaststellen. Men zal een goed en uitgebreid lichaamsonderzoek moeten doen. Er zullen zelfs enkele röntgenfoto’s moeten gemaakt worden. De arts zal weleens zelfs overgaan tot ct en mri scans.

Behandeling van de Ziekte van bechterew

Voor de ziekte van bechterew bestaat geen genezing. Er zijn enkele behandelingswijzen zodat men de klachten kan laten verminderen. Er wordt aangeraden om zo veel mogelijk te bewegen. Aan de hand van fysiotherapie kan je oefening gaan doen zodat de bewegen van de rug wat makkelijker zal worden. Zo loop je minder risico om een kromme rug te hebben. Er bestaan tevens bepaalde medicijnen voor het verlichten van de symptomen. Het is aanbevolen om de arts eerst te raadplegen indien zulke klachten vastgesteld worden. Meer info op www.infoziekten.nl