Een stevige robuuste betonnen schutting gaat een leven lang mee en vergt weinig tot geen onderhoud. Betonnen schuttingen zijn al lang niet meer de saaie grijze erfafscheidingen die je hoogstens kan opleuken met een klimplant of een verticale tuin. De voormalige fantasieloze schutting van beton heeft een heuse metamorfose ondergaan en is tegenwoordig verkrijgbaar in vele kleuren, reliëfs en beton/houtcombinaties.

Plaatsen van een betonschutting

De onderdelen van een betonnen schutting zijn zwaar en moeten goed gefundeerd worden wil de opstelling niet verzakken. Verreweg het eenvoudigste is het om een betonnen schutting te laten plaatsen. De aannemer komt met gedegen materiaal en jongens die hun vak verstaan. Zonder veel zichtbare moeite zetten zij een stuk schutting waar u een heel weekeind over doet in een halve dag netjes voor u neer.

Soorten betonnen schutting

Ondanks dat het aanzicht van de betonnen schuttingen een behoorlijke verandering heeft ondergaan is het principe hetzelfde gebleven. Liggende elementen van 36×180 cm worden in uitsparingen van betonnen staanders geschoven. De elementen zijn verkrijgbaar met enkel- of dubbelzijdige steen- en grintmotieven. Zo kunt u met een simpele betonnen schutting heel makkelijk een basis leggen voor een Romeinse, Oud-Hollandse of Japanse tuin.

Betonnen schuttingAfwerking betonnen schutting

Een mooie erfafscheiding van beton is pas echt af met mutsjes voor op de paalhoofden en afdekkappen voor op de bovenste plaatrand. Een en ander past, dank zij de standaard uitvoering, altijd. Eenmaal goed vastgekit op de bovenkant van de betonnen schutting staat het niet alleen veel mooier, ze beschermen bovendien de betonnen schutting tegen indringend regenwater.

Combinatie van betonnen schutting met hout

De laatste jaren zien we steeds meer het gebruik van hout in combinatie met een betonnen schutting. Het aanzicht van zo’n samenwerking tussen hout en beton geeft de schutting een speels en transparant uiterlijk. Vooral voor kleinere tuinen waarbij te veel muur een beklemmend effect heeft is dit een ideale oplossing. Een half betonnen schutting is daarnaast veel minder rotgevoelig omdat de onderdelen die met de grond in aanraking komen van het duurzamere beton zijn.