In onze tuin vinden we heel wat kleine insecten die goede dingen doen. De insecten bestuiven de bloemen, struiken en bomen en gaan op zoek naar voedsel voor hun jongen. Daarbij vernietigen ze ook veel ongewenst ongedierte zoals bijvoorbeeld bladluis. Een nieuwe trend is het insectenhotel.

Betekenis insecten voor de natuur

Insecten dragen bij aan de biodiversiteit in de omgeving; de verscheidenheid aan bloemen, dieren en planten. Bloeiende planten trekken duizenden insecten aan, die op zoek zijn naar geschikte voedselbronnen als nectar en pollen. Een rijk insectenleven trekt dan weer andere dieren aan zoals spinnen, vogels, zoogdieren en amfibieën. In totaal komen in Nederland bijna 20.000 soorten insecten voor. Maar er zijn bijna een miljoen insecten soorten beschreven!

Insectenhotel

Insecten hebben ook een nestje, waar ze kunnen rusten. In de winter houden ze een winterslaap om reserves op te bouwen. Vaak vinden ze zelf een geschikte plek in de natuur, maar in onze stedelijke omgeving is dat een stuk lastiger. Zo kunnen we de insecten een beetje helpen door ze naar onze eigen tuin te lokken met een insectenhotel. Dan bestuiven ze daar de planten. Dat lokken doen we met een insecten hotel. Dat is een houten huisje, waarin ze hun eigen nest en rustplaats kunnen creëren.

Dankzij het insecten hotel in de tuin kunnen ook vogels beter de winterkou doorkomen. Hoe meer insecten er in uw tuin te vinden zijn, hoe meer vogeltjes u in de lente zult horen fluiten.

Kinderen leren spelenderwijs over insecten

Wat is een insect? Is een spin ook een insect? En een mooie vlinder? Wat is een lieveheersbeestje? Hoeveel insecten zijn er? Jonge kinderen ontdekken de natuur en stellen veel vragen. Al doende leert men. Ga daarom met kinderen actief aan de slag. Een insecten hotel of -muur is een mooie manier om samen met kinderen de wereld van insecten te ontdekken. Bijen, hommels, sluipwespen (een vliegensoort), lieveheersbeestjes, vlinders en vele anderen kunnen het hotel of de kast gebruiken als geboortehuis en kunnen er overwinteren. Kinderen kunnen het leven van de beestjes zo goed bestuderen. Ook is het een leuke en originele manier om een spreekbeurt voor te bereiden. Bijvoorbeeld over een specifieke insect. Ouders die hun kinderen in contact willen brengen met insecten kunnen dat doen door het maken van een insectenhotel. Op internet zijn heel veel tips te vinden voor het maken van een insecten hotel. Als hiervoor de tijd ontbreekt of een beetje inspiratie welkom is dan zijn er uiteenlopende insectenhotels te koop. Bijvoorbeeld in tuincentra of online.

De beste plaats voor een insecten hotel

Een insectenhotel kunt u het beste op een zonnige, wind- en regen beschutte plek plaatsen of hangen. Ten minste op kniehoogte. De voorkant van het hotel kunt u het beste richten naar het zuiden, zuidwesten of -oosten. Verplaats het insectenhotel niet! Ook niet voor of tijdens de winter. Anders worden de insecten uit hun nest verdreven.

Met een mooi insectenhotel in de tuin neemt het genot in uw tuin toe!