Als je aan een mooie tuin of tuinieren denkt, denk je dikwijls niet direct aan een tuindeur. Toch is het erg belangrijk een passende tuindeur voor jouw tuin te zoeken.

TuindeurDe tuindeur maakt namelijk deel uit van de tuin en hoort deze aan te vullen. Afhankelijk van jouw specifieke wensen kun je zelf een tuindeur maken of een kant-en-klare tuindeur aanschaffen. Let bij het kiezen van een kant-en-klare tuindeur op de volgende zaken.

Veiligheid

Een tuindeur is net als andere deuren bedoeld om een ruimte te kunnen afsluiten. Indringers maken vaak gebruik van slecht beveiligde tuinen om een huis te betreden. Een veilige tuindeur is dan ook het eerste obstakel voor een indringer. Afhankelijk van de omgeving kan een geheel houten frame al voldoende zijn. Kies voor een nog veiliger tuindeur, voor een ijzeren of verzinkt frame. Daarbij is het van belang altijd hoogwaardig hang- en sluitwerk te kiezen.

Kwaliteit

Hardhouten deuren met een RVS frame gaan het langst mee, ze blijven ook langer mooi en behouden hun oorspronkelijke kleur en vorm. Hier hangt vaak wel een flink prijskaartje aan. Daarom kun je ook kiezen voor goedkopere houtsoorten. Het is dan belangrijk dat de planken goed geïmpregneerd zijn. Om de vorm te behouden is het verstandig te kiezen voor dubbele schoren en eventueel een metalen frame ter ondersteuning.

Ontwerp

De tuindeur moet natuurlijk goed bij de rest van de tuin passen. Het eerste waar je op moet letten is de omheining waar de deur in geplaatst wordt. Bij een heg kun je kiezen voor een deur met groentinten. Terwijl je bij een bakstenen muur kunt kiezen voor een lichte houtkleur. Denk goed na welke kleuren jouw tuin in de winter én de zomer heeft. Dan kun je met ieder seizoen rekening houden om tot het beste resultaat te komen.

Hoewel tuindeuren vaak vergeten worden als het op een mooie tuin aankomt is het dus wel degelijk van belang een goede deur te kiezen. Hiermee zorg je dat je deur veilig is, langer meegaat en ook nog eens mooi aansluit bij de rest van de tuin. Met bovenstaande tips moet het zeker lukken de juiste tuindeur te vinden!